Vanhemmille

Vanhempana huolehdi, että
• olette ajoissa paikalla,
• lapsesi hakeutuu oman ryhmänsä ohjaajan luo ja on läsnä nimenhuudossa
• lapsesi ilmoittaa harjoituksen jälkeen lähdöstään oman ryhmänsä ohjaajalle
• et itse tupakoi harjoituspaikalla
• autat ja kannustat tarvittaessa muitakin lapsia.

Varusteet
• säänmukainen ulkoiluvaatetus, kuitenkin pitkät housut
• pitävät jalkineet, joilla voi liikkua metsässä (ei crocksit eikä sandaalit)
• karttamuovi
• tarvittaessa vesipullo, jonka uskaltaa jättää lähtöpaikalle
• tarvittaessa hyttyskarkote valmiiksi laitettuna (päähine)
Tavallisilla ulkoiluvarusteilla pärjää siis hyvin. Ensimmäinen varsinainen suunnistusvarustehankinta voisivat olla nastoitetut suunnistuskengät eli nastarit.
2.5.2016 ennen ja jälkeen suunnistuskoulun on pienimuotoinen urheilu-ja suunnistusvarustekirppis ”Osta/vaihda/myy” -periaatteella. Seuralla on lasten suunnistuskengistä sovituskappaleet.
Suunnistajan Kaupan ”myymäläauto” vierailee joillakin Torstai-rasteilla – seuraa ilmoittelua. Kisojen yhteydessä on usein paikalla Suunnistajan kauppa ja/tai muitakin myyjiä. Tällä hetkellä suunnistusvarusteita ei valitettavasti myy Kuopiossa kukaan.

Onnistumisia ja epäonnistumisia kokee jokainen suunnistaja ja lapsilla ovat silloin myös tunteet vahvasti mukana. Onnistumisen elämyksiä pyrimme tarjoamaan, mutta jokainen joutuu ja oppii myös sietämään epäonnistumisia. Vanhempana meidän on nämä tunteet usein vastaanotettava.

KILPAILEMISESTA

Suunnistuksessa kilpaileminen on monille osa harjoittelua tai joillekin se voi olla myös tapa nauttia liikkunnasta ja luonnosta. Pohjois-Savon alueen nuorisocupeissa minkä ikäisen aloittelijan tahansa mukana saa olla ”perässäjuoksija” (isä, äiti tai, jos asiasta on sovittu ennakkoon, joku seuran ohjaajista). Monissa kansallisissa kilpailuissa on myös lapsille ns. rastiralli, saattajasarja tai helppo ”nuoret avoin” -sarja.

Tytöt (D) ja pojat (H) kilpailevat omissa sarjoissaan. Kilpailuista riippuen sarjoja on joko kahden tai yhden vuoden välein.
Rastireitti- eli RR-sarjoihin voi osallistua vielä sinä vuonna, kun täyttää kymmenen vuotta. RR-sarjoissa kaikki rastit sijaitsevat maastoon ja karttaan merkityn nauhan (”siimari”) varressa. Taitojen karttuessa lapsi oppii karttaa lukemalla tekemään lyhyempiä reitinvalintoja.
Kuluvana vuonna korkeintaan 12 vuotta täyttävät voivat osallistua tukireitti- eli TR-sarjoihin, joissa rastit ovat em. siimarin läheisyydessä.
Tätä vanhemmille on ns. suoraa suunnistusta. Joskus heilläkin karttaan ja maastoon voi olla merkittynä jokin ”ylimääräinen” nauha, joka voi rajata aluetta tai toimia ”polkuna”. Taidon karttuessa voi halutessaan osallistua myös itseään vanhempien sarjaan.

Kilpailuihin ilmoittaudutaan Suunnistusliiton IRMA-järjestelmän avulla. Linkki sinne löytyy KuoSun etusivun oikeasta reunasta (IRMA-SSL). Kirjautumiseen tarvitaan lisenssinumero ja henkilötunnuksen neljä viimeistä merkkiä.
Lisenssinumeron saa noin viikon kuluessa siitä, kun maksukuitti on tuotu nähtäväksi/skannattu seuran sihteerille.

Jos tarvitset opastusta IRMAn käyttöön, kysy rohkeasti neuvoa Hannalta, Päiviltä tai muilta ohjaajilta – selvitellään yhdessä asiaa.