Suunnistuskoulu ja harjoitukset

Kuopion Suunnistajat on saanut Suomen Olympiakomitean myöntämän Tähtiseura-tunnuksen.

Suunnistuskoulu on kiinteä osa Kuopion Suunnistajien nuorisojaoston toimintaa. Nuorisojaostossa toimitaan taitoryhmissä eli kaikenikäiset, enemmän ja vähemmän suunnistaneet juniorit kokoontuvat samana iltana samassa paikassa oman ryhmänsä harjoitukseen. Vanhempien mukanaolo harjoituksissa on todella toivottavaa, sillä lajin luonteen vuoksi yksi ohjaaja ei pysty ohjaamaan varsinaisissa suunnistustehtävissä kovin suurta ryhmää. Suunnistuskoulun ohjaajina toimivat koulutetut ohjaajat.

Aloittaessaan suunnistuksen lapsi tai nuori tulee aina ensin suunnistuskouluun. Mukaan voi liittyä myös kesken kauden. Suunnistuskouluun ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.
Vanhimmat suunnistuskoululaiset aloittavat yleensä Ketuissa (tai Ilveksissä). Pääsääntönä voi sanoa, että on mielekkäämpää aloittaa helpommilla harjoituksilla ja saada onnistumisen kokemuksia sekä itsevarmuutta kuin joutua heti liian vaativien haasteiden eteen. Kesken kauden ryhmää on aina mukavampi vaihtaa ylöspäin.

Jokainen suunnistuskoulukerta rakentuu saman rungon mukaisesti: nimenhuuto, alkuleikki/-lämmittely, illan teeman käsittely, suunnistustehtävä, loppuilmoittautuminen

Nuorisojaoston taitoryhmät ovat:
• Siilit (helppoa suunnistusta aikuisen kanssa)
• Ketut (helppoa suunnistusta itsenäisesti, ohjaajat maastossa neuvomassa)
• Ilvekset (TR-tasoista suunnistusta)
• Sudet ( suunnistusta itsenäisesti)
• Hurjat Hirvet (vaativaa suunnistusta itsenäisesti, halukkaille valmentautumista, mahdollisuus toimia myös ohjaajana)

Ryhmien tavoitteet ja nuorisojaoston viikko-ohjelma löytyvät vasemman palkin otsikoiden alta. Halutessaan suunnistuskoululaiset ja nuoret pääsevät viikoittain myös kuntosuunnistusjaoston järjestämille Torstairasteille (linkki).