Kuntosuunnistusten ratamestariohjeet

Kuntosuunnistusten ratamestariohjeet versio 4.4.2019

Kuntosuunnistusjaosto / Aarne Keurulainen puh. 041 4361199

Avaimet
Avaimet KuoSuppaan, Rovastinkatu 7 C 34 kiertää ratamestariryhmältä toiselle.

Ilmoittelu rasteista

Kuosun sivuilla

Kartat

Kauden 2019 kartat tulostetaan Grano Oy:llä. Sähköpostiosoite Granolle on paino.kuopio@grano.fi

Markku Kotamäki hoitaa kartat Granolle painettavaksi, mutta ratamestariryhmät huolehtivat karttojen noudosta Granolta, Jynkänkatu 8 (Haapaniemellä, lähellä Energialaitosta) Radat piirretään Purple Pen ohjelmalla ja tallennetaan pdf muotoon. Kartta aineisto toimitettava Markulle rasteja edeltävänä sunnuntaina (0400 264437) markku.kotamaki@gmail.com

Rastit ja muut tarvikkeet

Kuosupassa on kaksi matkalaukkua, joissa on kaikki rasteilla tarvittava kalusto. Toisessa laukussa on rastit ja toisessa muu kalusto. Rasteja on 30 seuraavasti: 31 – 60. Lähtöleimasimet eli nollaleimasimet on merkitty koodilla 0 ja maalileimasimina käytetään numeroa 80.

Kuosupassa on lisäksi suunnistajien kirjaamiseen ja leimantarkistukseen 2 kannettavaa tietokonetta ja puhelin, jota käytetään mobiilitukiasemana, sekä näiden latauslaitteet. Läppäreiden lisäksi tarvitaan 2 usb-kortinlukijaa (250), jotka ovat tarvikesalkussa.

Ratamestariryhmät sopivat keskenään ”tavaranvaihdon” (ml.KuoSupan avain) sunnuntaihin mennessä. Uusi ratamestari ryhmä huolehtii kaikkien laitteiden latauksesta ennen omia rasteja.

Toisessa matkalaukussa paristokäyttöinen leimauskortinlukulaite eli MTR, siihen kytketty akkukäyttöinen lämpökirjoitin, kertakäyttöparistoja MTR:ään, verkkovirtalaturi lämpökirjoittimen akun lataukseen (latausaika 20 tuntia) ja autonsytkäpistokkeesta toimiva varalaturi, lainattavat emit-leimauskortit, nyt 45 kpl. Markku hoitaa uuden Emit-kaluston rasteille, vanhaa pidetään varalla.

Älä pidä vuokra-emitkortteja samassa kasassa leimasimien kanssa, koska ne kytkevät toisensa päälle ja kuluttavat lopulta patterit loppuun. Myös varastoon tuodessasi pistä ne erilleen.

Pohjakassa-rasia (60 euroa), laskuun suunnistavien (ei maksavien, ei jäsenten) vihko, kassavihko ja hätäetsijälista. Lisäksi on kyniä, viivotin ja ohjeita.

Toyota Lite Ace

Auton avaimet ovat takaoven vieressä olevassa avainkaapissa. Palautus samaan paikkaan!  Autossa on käsiryyppy ja käynnistysohje on ratin keskellä. Ilmoita Tapani Laineelle (puh. 040 5841 946), jos bensa on vähissä tai huomaat vikoja. Rovastinkadulla oleva pysäköintirajoitus ei ole voimassa rastikaudella eli auton voi jättää talon eteen pääovesta vähän sivuun.

Autossa on mm. rastien turvaohjetaulu, lähtö- ja maalipukit, tarvikepakki, karttamuoveja, teline rastimääritteille, ennakkokääntymisviittoja, 2 kappaletta taittuvajalkaisia rastienpiirtopöytiä, vesuri, leka, roskis ym.

Ratojen suunnittelusta

Suunnittele radat niin, ettei juosta pihoille, satoa kasvaville pelloille tms. Huomioi luonnonsuojelualueet, vältä tiheikköjä, kivikkoja ja vaarallisia teiden ylityksiä. Tarkista etukäteen maastokäynnillä maastoalueiden ja rastipisteiden sopivuus. Älä käytä millään radalla rastipisteitä, jotka eivät ole yksiselitteisiä tai ovat epätarkkoja sijainniltaan. Hae erilaisia suunnistustehtäviä kaikille radoille, ratojen vaativuustaso huomioiden.

Rata-A, n. 5 – 7 km, vaikea

Rata-B, n. 4 km keskivaikea

Rata-C, n. 3 km, helppo

Rata-D, n. 2km, erittäin helppo

Radoilla C ja D käytä isoja ja helposti havaittavia kohteita rastipisteiden tukena kuten tiet, isot polut, risteykset, tontit, pellon reunat, sähkölinjojen kulmat jne.

Piirrä rastit ja radat Purple Pen -ohjelmalla tulostusta varten (ks. Kohta Kartat)

Jos teet valmiit tulostekartat, niin arvioi karttojen määrät seuraavan ohjeen avulla: Hyvällä säällä keväällä lähellä olevalla kartalla maksimimäärät ovat olleet luokkaa A-rata 50, B-rata 80, C-rata 30, D-rata 20.

Jos kartat uhkaavat loppua kesken, pyydä meiltä ”ammattisuunnistajilta” maalissa kartta takaisin, koska kotona se menee roskikseen.

Tulospalvelujärjestelmän valmistelu ennen tapahtumaa

Radat täytyy syöttää tulospalvelujärjestelmään etukäteen. Koko järjestelmä kannattaa kasata kerran täydellisesti, jotta tietää milloin koneet ovat yhteydessä toisiinsa sekä Rastilipputapahtumaan ja valmiina vastaanottamaan suunnistajia.

Valmistelutoimista ja ratojen syöttämisestä on erillinen, kuvallinen ohje. Tutustu siihen ja toimi ohjeen mukaan. Tärkeintä on muistaa syöttää jokaisen radan viimeiseksi koodiksi maalipukin koodi 80.

Varmistu myös siitä, että ennen rasteille lähtemistä laitteiden akut on ladattu täyteen.

Rastienpitopaikalla

Laita ensimmäiseksi turvaohjetaulu esille. Sitten vasta muu tarvikkeet, kuten pöydät, mallikartat, tarvikepakki, karttamuovit ym. Huolehdi, ettei autojen pysäköinti aiheuta vaaraa eikä häiritse sivullisia. Ilmoita alueen haltijalle, jos ollaan yksityistiellä. Laita ennakkokääntymismerkit tarpeeksi kauas ennen risteystä. Älä hakkaa merkkejä lekalla maahan.

Karttamaksut ja laskuun suunnistaminen

Laukussa on 60 euron pohjakassarasia. Karttamaksu on 6 euroa ja maksuvälineeksi käy kaudella 2019 myös Luottokunnan Virike- ja Kulttuurisetelit. Nuorilta alle 20 v ja seuran jäseniltä karttamaksu on 3 euroa. Kuosun alle 20v nuoret, suunnistuskoululaiset sekä edustusurheilijat veloituksetta. Lisäksi käytössä sarjalippuja, 5 krt, 10 krt ja kausikortti, sekä mahdollisuus maksaa etukäteen Rastilippu-palvelussa (sisäänkirjauskone ilmoittaa, ketkä ovat maksaneet).

Ison perheen kyseessä ollen ratamestari saa joustaa harkintansa mukaan. Työpaikka yms- ryhmät voivat suunnistaa myös laskuun.
Kaikki, jotka eivät maksa ja eivät ole jäseniä, kuittaavat käyntinsä laskuun suunnistavien vihkoon.

Emit-ajanotto- ja tulostuslaitteiston kasaus ja toiminta

Laita lähtö- ja maalileimasinpukit auton läheisyyteen hyvälle paikalle. Emit-kortin kello käynnistyy, kun kortti nostetaan lähtöleimasimesta. Leimasinta on pidettävä lähtöleimasimessa n. 4 ledin vilkahdusta. Maalissa leimaus maalipukkiin.

MTR:ää käytetään maalissa väliaikojen tulostamiseen suunnistajille ja varmistuksena, jos tietokoneelle ei saada tulosta. Testaa MTR-lukija asettamalla emit-kortti lukijaan. Jos MTR nukahtaa kesken rastien, käytä toista korttia lukijassa ja taas kulkee. Jos kirjoittimen vihreä merkkivalo alkaa vilkkua, kytke hätälaturi auton tupakansytyttimestä.

Käynnistä matkapuhelin ja laita siitä mobiilitukiasema päälle. Käynnistä tietokoneet, yhdistä ne verkkoon ja kytke usb-kortinlukijat (250). Avaa lähtökoneella EResults Mobile ja maalikoneella EResults Lite. Samoin kuin valmisteluvaiheessa tarkista, että oikea kilpailutiedosto on käytössä, ja järjestelmät ovat yhteydessä toisiinsa sekä oikeaan Rastilipputapahtumaan.

Metsään lähettäminen ja vastaan ottaminen

Huolehdi, että kaikki ilmoittautuu maalissa!! Kirjaa lähdössä ja maalissa tietokoneelle myös ilman emit korttia suunnistavat. Lähtökirjauksessa tämä tehdään kirjoittamalla emit-numeron tilalle 0 (nolla), ja maalissa valitsemalla suunnistajalle “ei aikaa”.

Muut, kortin kanssa suunnistavat kirjataan lähtökoneelle lukemalla emit-numero lukijaleimasimella (250). Korttia käytetään leimasimessa nopeasti, ei jätetä lukijan päälle. On paras, että otat kortin suunnistajalta ja käytät lukijassa itse. Ennakkoon ilmoittautuneet ja maksaneet tunnistetaan järjestelmän kautta. Lainakortin käyttäjille merkitään “lainakortti”. Merkitse koneelle myös suunnistajan valitsema rata, ja myy/anna hänelle kartta tai ohjaa eteenpäin kartanjakopisteelle jos sen homman hoitaa eri toimitsija.

Maalissa kaikki suunnistajat luetaan koneelle emit-lukijalla (250) tai etsitään kirjautuneista osallistujista ja merkitään saapuneiksi, mikäli heillä ei ole emit-korttia. Tutustu ohjelman toimintoihin etukäteen erillisen ohjeen avustamana.

Laina-emitit kerätään pois. Kadonneesta emit-kortista veloitetaan 50 euroa! Ilmoitetun kelloajan jälkeen maastoon päästäminen harkinnan mukaan. Muista, että syyskuussa tulee pimeä nopeasti.

Mahdollinen maastoetsintä

Jos joku näyttää jääneen metsään, tarkistakaa kaikkien ratamestariryhmän jäsenten kesken, unohtuiko koneelle kirjausmerkintä jonkun kohdalta. Voiko autoista tai pyöristä päätellä, että joku on vielä metsässä.

Selvittäkää kuka merkinnän perusteella on metsässä. Selvittäkää puhelimitse onko henkilö kuitenkin jo palannut.

Jos henkilö oikeasti on metsässä, noudata viranomaisten ohjeita. Sen lisäksi, soita hätäetsintätilasta kaikki kynnelle kykenevät seuran jäsenet etsimään ja jos pimeä on tulossa, pyydä ottamaan lamppuja mukaan. Kirjaa ylös kaikki metsään lähtevät etsijät, heidän puhelinnumerot, annetut etsintäalueet jne.

Rastien loputtua

Laita pohjakassa 60 euroa kolikkoina rasiaan ja Virike- ja Kulttuurisetelit kirjekuoreen. Laske illan tuotto ja merkitse se kassavihkoon. Ota tuotto haltuusi ja tilitä se Osuuspankkiin seuran tilille FI53 5609 1820 0200 08 viitteellä 408.

Kasaa kalusto autoon, kerää emit leimasimet ja rastiliput metsästä sekä avaa ylimääräiset solmut tarvittaessa. Palauta kalusto KuoSuppaan. Jos rastiliput ovat litimärät, jätä kansi auki. Laita puhtaat käyttämättömät kartat karttahyllyyn. Laita tulospalvelukoneet lataukseen.

Palauta auton avaimet koukkuun. Soita mahdollisista kalusto-ongelmista joko Aarne Keurulaiselle (puh. 041 4361199), Markku Kotamäelle (puh. 0400 264 437) tai Timo Ruotsalaiselle (044 5468 438)

Tulokset

Markku hoitaa tulokset.