Kilpailumaasto

Kilpailumaasto

Kilpailumaasto sijaitsee Leppävirran Kotalahden Laitilanniemellä. Viestisuunnistuksen Suomen mestaruudet (R1) ratkotaan tällä kertaa maisemallisestikin vaikuttavalla kallioalueella, joka on Leppävirran jylhintä vuorimaata. Aluetta luonnehtivat lukuisat murtumalinjojen erottamat jyrkkärinteiset ja jyrkänteiset luode-kaakkois -suuntaiset selänteet. Osa kallioalueesta kuuluu Natura 2000 -verkostoon. Iso-Vuorinen, Pieni-Vuorinen ja Löytölampi muodostavat maakunnallisesti arvokkaan pienvesikokonaisuuden.
Kilpailukeskus sijaitsee Leppävirran korkeimmalla mäellä (210 m), josta maisemia voi ihailla vaikkapa 33 km päässä olevan Kuopio-Jukola 2014 suuntaan. Rinnepeltoalueelta juostaan fyysisesti raastavaan, mutta hyväpohjaiseen, suunnistuksellisesti vaativaan maastoon.

400-vuotias mäntyvanhus vahtii kisamaastoa
Ylä- ja alamäkeä riittää koko matkalle ja kilpailumatkat ovatkin aikaisempiin vuosiin verrattuna maltillisemmat. Kilpailijat saavat käyttöönsä selkeälukuisen laatukartan, joka on pohjustettu laserkeilauksella ja se on Jussi Silvennoisen maastokartoittama. Radat ovat vaativat ja selkeät, rastipisteet on valittu tarkasti – unohtamatta hajontaa ja reitinvalintaa. Voittajajoukkueilla on taatusti paras fyysinen kunto ja ne pystyvät selvittämään radat virheettömästi aina viimeiselle rastille saakka!
HD16-sarjalaisten kilpailu käydään osittain helpommassa maastonosassa, mikä mahdollistaa 14-vuotiaiden (1998 syntyneet) osallistumisen SM-viesteihin.
Tämä Esi-Jukola antaa esimakua siitä, mitä Jukolan viesti tulee olemaan vuonna 2014 Kuopion Vehmersalmella. Ratavalvoja Teijo Laasanen totesi ensimmäisen maastolenkin Laitilanniemellä käytyään: ”Tässä maastossa kaikki pummaavat”. Tuleeko näin tapahtumaan, selviää syksyllä 2012. Ratamestarina maaston tuntien voin vain todeta, että suunnistuksellista herkkua on taatusti tarjolla koko rahalla.
Tervetuloa SM-viestiin ja Esi-Jukolaan!
Ratamestari Juhani Jetsonen