Kuntosuunnistusten ratamestariohjeet

Kuntosuunnistusjaosto / Aarne Keurulainen puh. 041 4361199

Avaimet
Avaimet KuoSuppaan, Rovastinkatu 7 C 34 kiertää ratamestariryhmältä toiselle.

Ilmoittelu rasteista

Kuosun sivuilla

Kartat

Kauden 2016 kartat tulostetaan Arsmatilla. Sähköpostiosoite Arsmattiin on aineistot(at)arsmat.fi

Markku Kotamäki hoitaa kartat Kuosupan karttahyllyyn tai Arsmattiin. Sovi Markun kanssa karttojen aikataulu (0400 264437). Voit joko itse piirtää radat Ocadilla, tai toimittaa radat Markulle piirrettäväksi.

Rastit ja muut tarvikkeet

Kuosupassa on kaksi matkalaukkua, joissa on kaikki rasteilla tarvittava kalusto. Toisessa laukussa on rastit ja toisessa muu kalusto. Rasteja on 30 seuraavasti: 31 – 60

Toisessa matkalaukussa paristokäyttöinen leimauskortinlukulaite eli mtr, siihen kytketty akkukäyttöinen lämpökirjoitin, kertakäyttöparistoja mtr:ään, verkkovirtalaturi  lämpökirjoittimen akun lataukseen (latausaika 20 tuntia) ja autonsytkäpistokkeesta toimiva varalaturi, lainattavat emit-leimauskortit, nyt 45 kpl. Markku hiotaa uuden Emit-kaluston rasteille, vanhaa pidetään varalla.

Pohjakassa-rasia (60 euroa), metsäänlähetys – vihko, laskuun suunnistavien (ei maksavien, ei jäsenten) vihko, kassavihko ja hätäetsijälista. Lisäksi on kyniä, viivotin  ja  ohjeita.

Toyota Lite Ace

Auton avaimet ovat vihreäovisessa komerossa naulassa.  Autossa on käsiryyppy ja käynnistysohje on ratin keskellä. Ilmoita Tapani Laineelle (puh. 040 5841 946), jos bensa on vähissä tai huomaat vikoja. Rovastinkadulla oleva pysäköintirajoitus ei ole voimassa rastikaudella eli auton voi jättää talon eteen pääovesta vähän sivuun.

Autossa on mm. rastien turvaohjetaulu, lähtö- ja maalipukit, tarvikepakki, karttamuoveja, teline rastimääritteille, ennakkokääntymisviittoja, 2 kappaletta taittuvajalkaisia rastienpiirtopöytiä, vesuri, leka,roskis ym. Sateen varalta on herkällä kädellä koottava helposti rikkoontuva teltta.

Seuran varaston avaimet ovat auton avainten vieressä vihreässä kaapissa. Varastolle ajetaan Nahkurinkadun kautta Niiralankadun varressa olevan kerrostalon pihaan. Tallin ikkunassa on KuoSun tarra.

Ratojen suunnittelusta

Suunnittele radat niin, ettei juosta pihoille, satoa kasvaville pelloille, vasta istutetuille taimikoille jne. Huomioi luonnonsuojelualueet, vältä pöheikköjä, kivikkoja ja vaarallisia teiden ylityksiä. Älä käytä rastipisteitä, joiden ympäriltä kartta ei pidä paikkaansa. Hae reitinvalintoja, jos mahdollisista. Käytä tarvittaessa viuhkaa.

A -rata n. 5 – 7 km, saa olla vaikea.

B -rata n. 3 – 5 km helpompi ja lyhempi kuin A.

C -rata n. 2-3 km, helppo, aloittelijalle sopiva. Käytä isoja ja helposti havaittavia kohteita rastipisteiden tukena kuten tiet, isot polut, risteykset, tontit, pellon reunat, sähkölinjojen kulmat jne.

Piirrä selkeät mallikartat 2 kpl kaikista radoista ja kartta, jossa on kaikki rastit. Jos teet valmiit tulostekartat, niin arvioi karttojen määrät seuraavan ohjeen avulla: Hyvällä säällä keväällä lähellä olevalla kartalla maksimimäärät ovat olleet luokkaa A -rata 50, B-rata 80, C-rata 30. Huonolla säällä ja kauempana olevalla kartalla A-rata 30, B-rata 50, C-rata 20.

Jos kartat uhkaavat loppua kesken, pyydä meiltä ”ammattisuunnistajilta” maalissa kartta takaisin, koska kotona se menee roskikseen.

Rastienpitopaikalla

Laita ensimmäiseksi turvaohjetaulu esille. Sitten vasta muu tarvikkeet, kuten pöydät, mallikartat, tarvikepakki, karttamuovit ym. Huolehdi, ettei autojen pysäköinti aiheuta vaaraa eikä häiritse sivullisia. Ilmoita alueen haltijalle, jos ollaan yksityistiellä. Laita ennakkokääntymismerkit tarpeeksi kauas ennen risteystä. Älä hakkaa merkkejä lekalla maahan.

Karttamaksut ja laskuun suunnistaminen

Laukussa on 60 euron pohjakassarasia. Karttamaksu on 6/3 euroa ja maksuvälineeksi käy kaudella 2016 myös Luottokunnan Virike- ja Kulttuurisetelit. Nuorilta alle 20 v karttamaksu on 3 euroa. Lisäksi käytössä sarjalippuja, 5 krt, 10 krt ja kausikortti.

Isohkon perheen kyseessä ollen ratamestari saa joustaa harkintansa mukaan. Työpaikka ym- ryhmät voivat suunnistaa myös laskuun.
Kaikki, jotka eivät maksa ja eivät ole jäseniä, kuittaavat käyntinsä laskuun suunnistavien vihkoon.

Emit-ajanotto- ja tulostuslaitteiston kasaus ja toiminta

Markku huolehtii paikalle uuden Emit-kaluston, jota käytetään. Tulokset otetaan pääsääntöisesti tietokoneelle (Markku hoitaa).
Alla vanhan kaluston hoito-ohjeita.

1. Laite lähtö- ja maalileimasinpukit auton läheisyyteen hyvälle paikalle.

2. Kytke ensin virta lämpökirjoittimeen. Laita vasta sitten kertäkäyttöparisto MTR:ään (paristoluukku pohjassa). Jos kirjoitin tulostaa ”Low battery”, pariston jännite on liian pieni. Ota laukusta uusi paristo. Pistä vanha paristo taskuusi ja vie kotiisi.

Testaa laitteisto asettamalla emit-kortti lukijaan. Jos mtr nukahtaa kesken rastien, käytä toista korttia lukijassa ja taas kulkee. Jos kirjoittimen vihreä merkkivalo alkaa vilkkua, kytke hätälaturi auton tupakansytyttimestä.

Kello käynnistyy, kun emit-kortti nostetaan lähtöleimasimesta. Leimasinta on pidettävä lähtöleimasimessa n. 4 leimausta. Maalissa leimaus maalipukkiin.

Metsään lähettäminen ja vastaan ottaminen

Huolehdi, ettei kukaan lähde metsään ja palatessa kotiin ilman vihkomerkintää. Laita vihkoon: nimi, rata, lähtöaika, maaliaika, lainaemitin numero ja palautus.

Kadonneesta emit-kortista velotaan 50 euroa! Laske maastoon hallitusti ryhmän omin joustoin ilmoitetun kelloajan jälkeen. Muista, että syyskuussa tulee pimeä nopeasti. Tulosta jokaiselle emit-tulostusliuska.

Mahdollinen maastoetsintä

Jos joku näyttää jääneen metsään, tarkistakaa kaikkien ratamestariryhmän jäsenten kesken, unohtuiko merkintä jonkun kohdalta. Voiko autoista tai pyöristä päätellä, että joku on vielä metsässä.

Soittakaa hätäkeskukseen puh. 112 ja selvittäkää kuka vihkomerkinnän perusteella on metsässä. Viranomaiset tarkistavat sen jälkeen puhelimen avulla myös henkilön salaiset numerot läpi käyden, onko henkilö kuitenkin jo palannut.

Jos henkilö oikeasti on metsässä, noudata viranomaisten ohjeita. Sen lisäksi, soita hätäetsintätilasta kaikki kynnelle kykenevät seuran jäsenet etsimään ja jos pimeä on tulossa, pyydä ottamaan lamppuja mukaan. Kirjaa ylös kaikki metsään lähtevät etsijät, heidän puhelinnumerot, annetut etsintäalueet jne.

Rastien loputtua

Katkaise virta lämpökirjoittimesta, ota paristo pois mtr:stä ja laita se muovirasiaan.

Laita pohjakassa 60 euroa kolikkoina rasiaan ja Virike- ja Kulttuurisetelit kirjekuoreen. Laske illan tuotto ja merkitse se kassavihkoon. Ota tuotto itsellesi ja maksa se Osuuspankkiin seuran tilille 560 918 – 220 008 viitteellä 408.

Kasaa kalusto autoon  ja kerää emittiliput metsästä ja avaa ylimääräiset solmut. Palauta kalusto KuoSuppaan. Jos rastiliput ovat litimärät, jätä kansi auki. Laita puhtaat käyttämättömät kartat karttahyllyyn.

Palauta auton avaimet koukkuun. Soita mahdollisista kalusto-ongelmista Aarne Keurulaiselle (puh. 041 4361199) tai Markku Kotamäelle (puh. 0400 264 437) tai seuraavalle ratamestarille.

Tulokset

Markku hoitaa tulokset.