Fin5 lähestyy, oletko valmis?

Hui,

kaksi viikkoa suunnistusviikon alkuun. Kohta alkaa Rautavaaran lentokeskuksella ja Tahkon Piazzalla olla säpinää. Viime aikoina päävastuuta kantavat henkilöt ovat juosseet kokouksesta toiseen vastaamassa kysymyksiin. Samalla on tullut uusia selvitettäviä asioita. Huomaa, että suuri pensseli on vaihtunut pienempään, jolla kaikki yksityiskohdat pyritään tekemään mahdollisimman hyvin.

Infoa talkooväelle

Kilpailukeskuksessa talkooinfo sijaitsee varsinaisen Infon yhteydessä. Vastaavana henkilönä talkooinfossa toimii Laura Netshajev (laura.netshajev@gmail.com). Ilmoittaudu kilpailukeskuksessa Lauralle, jos sinulla ei ole vielä selvää, mihin sinun tulisi suunnata tai keneen ottaa yhteyttä. Laura ohjaa sinut eteenpäin toimipisteellesi tai vastaavan henkilön luokse.

Talkoorekisterissä on tällä hetkellä 233 nimeä. Talkoolaisen etuihin kuuluvat:

 •  toimitsijaliivi
 • osallistumisoikeuden 1 talkoopäivä = 1 kuntosuunnistus 
 • ruokahuolto
 • kyydit Kuopio-Tahko-Nilsiä-Rautavaara

Talkooväen majoitus saattaa muuttua, koska majoitustarve on ollut vähäistä. Tällä hetkellä majoittujat mahtuvat pariin Tahkon loma-asuntoon. Joka tapauksessa tarvitsijoille on majoitus olemassa. Tässä ilmoittautumislinkki, jos tarvitset majoitusta. 

Seuraavissa sektoreissa talkooväkeä on riittävästi: rata, maali, itkumuuri, tulospalvelu, info, kuntoinfo, ensiapu, turvallisuus, ravintola, muksula, markkiointi, viestintä, talkooinfo.

Seuraaviin tarvitaan talkooväkeä:

 • sprintti
 • kenttätoiminnot
 • lähdöt
 • pysäköintimaksut
 • kilpailukeskuksen opasteet

Sprintti
Sprinttisuunnistus 17.7. vaatii normaalia enemmän talkooväkeä. Kaikilla rasteilla pitää olla valvova henkilö. Rasteja on lähes 100 ripoteltuna Tahkon kylälle. Lisäksi tienylitykset ja kiellettyjen alueiden noudattaminen vaativat omat toimihenkilönsä. Tietenkin rastien vienti oikeille paikoilleen on aamun vastuullisin tehtävä.

Rastivahdin tehtävä on nostaa rastipukki takaisin pystyyn, jos se kaatuu kilpailun tiimellyksessä. Ei vaadi suunnistustaitoa.

Kielletyn alueen valvojan tehtävä ei vaadi suunnistustaitoa. Sinut viedään oikeaan paikkaan valvomaan sääntöjen noudattamista. Kielletyt alueet, esim. kauniit kukkaistutukset, merkataan maastoon kielletyn alueen nauhalla. Lisäksi ne on merkitty karttaan kielletyiksi. Suunnistaja voi kuitenkin tehdä karmean virheen ja oikaista vahingossa tällaisen alueen läpi. Reilun pelin sääntöjen mukaisesti toimitsija kirjoittaa suunnistajan numeron muistiin ja kilpailijaa odottaa hylkäys.

Rastien viejät toimittavat n. 4 rastia kartassa oleville paikoille keskiviikkoaamuna. Tahkon sprinttialue on jaettu vastuualueisiin, joilla kaikilla on kokenut suunnistaja vastuuhenkilönä. Rastin viejältä edellytetään suunnistustaitoa, mutta lopullinen vastuu on oman sprinttilohkonsa johtajalla. Rastinviejän on myös mahdollista käydä ennakkoon läpi omat rastipisteensä. 

Kenttätoiminnot

Kilpailukeskuksen rakentaminen  Rautavaaralle on haasteellista. Rakentaminen voidaan aloittaa vasta perjantai-iltana klo 18. Kaiken tulisi olla valmiina sunnuntaiaamuna. Kaikista jaksavimmille rakentajille on mahdollista majoittua lentokeskuksen tiloissa, jonne saadaan järjestettyä nukkumapaikat n. 15 henkilölle. Lentokeskuksen keittiötilat ovat käytettävissä ruokailua varten. Samoin sauna voidaan lämmittää peseytymistä varten. Tehtävät kenttärakentamisessa ovat teltanpystytystä, pesupaikan rakentamista, opaspaalun pystyttämistä, viitoitusten laittoa, kaapeloinnin vetoa jne. Kaikille apukäsille on käyttöä. 

Lähdöt

Lähdössä on seuraavia tehtäviä (tehtävät eivät vaadi suunnistustaitoa): 

 • sisäänhuutaja – joukon suuriäänisin huutaa minuutin tarkkuudella kilpailijoiden nimiä välittömästi lähtökellon päästäessä edellisiä eriä maastoon
 • tarkastaja – katsoo kilpailijan numerolappua ja lähtöluetteloa vertaamalla, että urheilija on oikeassa lähtöruudussa
 • nollaus – henkilö varmistaa, että suunnistaja käyttää Emit-korttinsa nollauslaitteessa
 • järjestyksen ylläpito – varmistaa, että suunnistajat pysyvät oikeissa lähtöruuduissa 
 • kartta-astiat – henkilö varmistaa, että kartat ovat helposti saatavissa sankoista
 • kellohenkilö – seuraa kellon toimintaa, vastaa varakellosta ja seuraa varaslähtöjä
 • tuuraaja 

Logistiikka

Pysäköintialueelle tarvitaan lisähenkilöitä lipunmyyntiin.

Jos olet jo ilmoittautunut, keskustele oman sektoripäällikkösi kanssa, olisiko sinun mahdollista osallistua sprintin valvontatehtävään? Se on osa-alue, joka tarvitsee apulaisia yli sektorirajojen. Jos tiedät jo, että se on mahdollista ilmoittaudu tällä lomakkeella. Samaa lomaketta voi käyttää myös uusien talkoolaisten ilmoittautumisessa.

Parhaiten työnkuvasta tietävät omista sektoreistaan vastaavat “pomot”, joten kysy heiltä rohkeasti tehtävästä, johon sinua on ajateltu. Toivottavasti he ovat sinuun jo olleet yhteydessä. Talkoovuoron pituus, ruokailu, mitä työtehtävään kuuluu yms. Yhteystiedot löydät täältä.

Takaisin